Herenturnen

paul-en-de-boysVoor wedstrijdturnen zijn leeftijdscategorieën ingesteld. De leeftijdscategorie wordt aangegeven door een letter die het niveau/ categorie aangeeft en een cijfer dat de leeftijd aangeeft. Doorgaans schuift men na twee jaar door naar de volgende en tevens wat moeilijkere leeftijdscategorie.

Op dit moment zijn er in Nederland bij de heren 7 leeftijdscategorieën, te weten:

 • Benjamin (6-7 jaar)
 • Instap (8-9 jaar)
 • Pupil (10-11 jaar)
 • Jeugd (12-13 jaar)
 • Junior I (14-15 jaar)
 • Junior II (16-17 jaar)
 • Senior (18 jaar en ouder)

De leeftijdscategorieën Benjamin, Instap en Pupil werken volgens voorgeschreven oefenstof. Dit is bij de niveaus 11-17 volledig voorgeschreven en bij de niveaus 10-6 voorgeschreven met keuze-elementen. Een hoger niveau dan niveau 6 kan in de voorgeschreven oefenstof niet bereikt worden. De talentendivisie, de hoogste divisie, voor de leeftijdscategorie Pupil is niveau 6. Hierna ga je over naar de leeftijdscategorie Jeugd, waar je niveau weer kan stijgen. In de leeftijdscategorieën Jeugd, Junior I, Junior II en Senior werk je in de niveaus 1-10 met keuze-oefenstof. Bij de niveaus 11-17 blijft dit voorgeschreven oefenstof, welke dezelfde is als voor de categorieën Benjamin, Instap en Pupil.

Jongensturnen

Met de komst van de nieuwe bondscoach Mitch Fenner in 2012 is er in Nederland een start gemaakt met de professionalisering van de turnsport. In de afgelopen tijd is er veel energie gestoken in het opzetten van structuren, leerlijnen, enz..

 • Inleiding waarin gelet wordt op het opwarmen van spiergroepen, basisvormen van het turnen en lenigheid.
 • Methodische opbouw van nieuwe oefeningen. Hieraan besteedt de trainer de directe aandacht.
 • Het uitbouwen van bekende en vertrouwde oefeningen. Daarbij wordt, indien mogelijk, een beroep gedaan op hulpleiding. Langzamerhand leren kinderen zelfstandig te oefenen.
 • Gezamenlijke afsluiting, meestal in de vorm van krachttraining en het oprekken van de spieren.

De wedstrijdgroep traint meerdere uren per week. Alle toestellen die in de wedstrijden aan de orde komen maken natuurlijk deel uit van het programma. Behalve trainen, neem je ook deel aan wedstrijden die passen bij je persoonlijk niveau. Verder wordt er af en toe een beroep op je gedaan om aanwezig te zijn tijdens demonstraties.

Start je met turnen, dan kun je beter eens gaan kijken bij onze recreatie jongensgroep.

Kom gerust eens kijken en volg een proefles. De toeloop van jongens is, mede sinds het succes van Epke Zonderland op de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap, enorm groot, maar momenteel is er geen sprake meer van een wachtlijst.


Contributie per jaar

Eénmalig inschrijfgeld: € 10

Jaarlijks KNGU Bondscontributie: Junior: € 20,24 en Senior* € 24,72

Het contributiebedrag per jaar kunt u hier vinden.

De seizoenscontributie wordt in vijf delen achteraf geïncasseerd. Om de twee maanden wordt de contributie geïncasseerd.

Opzegging lidmaatschap is uitsluitend schriftelijk of via de website mogelijk vooraf m.i.v.  1 september of 1 februari. Als u niet voor deze datum opzegt, bent u automatisch voor de daaropvolgende periode lid en betaalt u ook contributie.

*Je bent senior in het jaar dat je 16 wordt


Lestijden en locaties

Maandag: 17:00 – 19:00
Openbare Sbo de Vijfkamp, Grebbeberglaan, 5628 HC Eindhoven

Woensdag: 18:00 – 20:00
De Vijfkamp, Vijfkamplaan, 5624 EB Eindhoven