Turnen is een sport waarin kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie, balans en elegantie naar voren komen. Ieder kind kan meedoen aan turnen. De lessen/trainingen zijn zo ingericht dat ieder kind zo goed mogelijk kan trainen op zijn of haar eigen niveau. Dit wordt gedaan door op heel veel verschillende manieren en met allerlei verschillende toestelopstellingen de onderdelen te oefenen, maar ook door kracht en lenigheid op te bouwen.

Beginnen met turnen

Iedereen kan turnen ongeacht leefdtijd of ervaring. Beginners kunnen direct instromen bij de recreatieniveaus en worden op basis van leefdtijd ingedeeld (zie recreatief turnen).


Recreatief turnenVWX_7203 (800x534)

Leefdtijd: vanaf 6 jaar.
Meisjes/Jongens

De groepen zijn ingedeeld op leeftijd. Speciale vermelding verdient onze gemengde vrije turngroep van 13 jaar en ouder.

Turnen is een sport waarbij alle vormen van bewegen aan bod komen. In deze groep leer je alle basisoefeningen zoals een handstand, een koprol, springen, zwaaien, en nog veel meer. Specifiek binnen de turnsport is het materiaal, de toestellen. Deze vormen een geheel eigen uitdaging en bieden een groot scala aan oefeningen en varianten. Langzamerhand leren kinderen zelfstandig te oefenen. Het doel is om in een veilige omgeving, plezier te beleven aan het verbeteren van motorische en fysiologische aspecten.

Meer informatie …


Niveaugroepen

Leefdtijd: vanaf 8 jaar.
Meisjes

Deze groepen zijn bedoeld voor meisjes die net iets meer kunnen in een recreatieve les en ook meer willen. Verder doen deze groepen mee aan wedstrijden op regionaal niveau.

Turnen is een sport waarbij alle vormen van bewegen aan bod komen. In deze groep leer je alle basisoefeningen zoals handstand, koprol, springen, zwaaien, en veel meer. Specifiek binnen de turnsport is het materiaal, de toestellen. Deze vormen een geheel eigen uitdaging en bieden een groot scala aan oefeningen en varianten. Langzamerhand leren kinderen zelfstandig te oefenen. In de oudere groepen wordt tevens aandacht besteed aan het onderling ondersteunen (“vangen”). Het doel is om in een veilige omgeving, plezier te beleven aan het verbeteren van motorische en fysiologische aspecten.

Meer informatie …


Wedstrijdturnen


JongTalent (meisjes)

Leefdtijd: 5 tot 9 jaar
Meisjes
Op uitnodiging of via een selectiedag.

De naam zegt het al: een groep voor jonge talentvolle turnsters. In deze groep krijgen alle turnsters dezelfde basis. Het doel is om de turnsters uiteindelijk in het instap-jaar het niveau te laten turnen dat zij aankunnen. Zij gaan dan verder in een van de wedstrijdgroepen op N-niveau of in de D1.

 


Wedstrijdturnen Meisjes

Leefdtijd: 9
Meisjes

In deze groepen turnen meisjes die via een selectie uit de recreatie zijn uitgenodigd of door andere vereniging zijn doorgestuurd. Deze groep is dan ook niet voor iedereen toegankelijk. In het jaar dat de turnster 9 wordt, starten ze met het deelnemen aan wedstrijden.

Meer informatie…

 


Wedstrijdturnen JongensJongensturnen bij ETV Olympia

Leefdtijd: vanaf 6 jaar
Jongens

Bij deelname aan deze groepen wordt er getraind voor wedstrijden. De jongens van de wedstrijd groepen worden komen voort uit de nieuwe jongtalentgroep en vanuit instroom van andere verenigingen. De jongens doen mee aan regionale en landelijke wedstrijden, afhankelijk van het niveau van de turner. Verder wordt contact gezocht met andere jongensgroepen voor vriendschappelijke wedstrijden.

Meer informatie…